Öntöző - Professzionális öntözéstechnika
PROFESSZIONÁLIS ÖNTÖZÉSTECHNIKA
 
Öntözőrendszer tervezés, építés, karbantartás Gyepszőnyegezés, füvesítés Amit az öntözőrendszerről tudni kell Kertépítés és kertfenntartás
Automata öntözés Esővíz gyűjtés, szikkasztás Termékek Rólunk, Szolgáltatásaink Kapcsolat

Főoldal :: Öntözőrrendszeről ::

Öntözőrendszerről

A Magyar Öntözési Egyesület (MÖE)  - A parköntözés tervezése és építése során betartandó minimális szakmai követelmények. 

 
Meg szeretne győződni arról, hogy az automata öntözőrendszer milyen előnnyel rendelkezik?
 

Kertépítés képek

 
Az öntözés létjogosultsága eddig sem volt kérdés.
Minden kertbarát tudja, hogy öntözés nélkül nincs szép kert. Javarészt a víz jelenti a növények szépségét, vitalitását, a pázsit zöldjét – a víz maga az élet. A magyarországi éghajlat sajátosságaiból adódóan öntözés nélkül nem lehet kialakítani és fenntartani azt a zöld környezetet, amire mindannyiunknak oly nagy szüksége van, mert a csapadék mennyisége és eloszlása nem esik egybe a növényzet igényeivel. Mesterségesen kell hát pótolni a hiányzó vízmennyiséget, ezért szükséges a vízpótló öntözés.
A kézi öntözés – legyen szó locsolókannáról vagy kerti locsolófejről, mindenképpen időt rabló tevékenység. Olykor persze jólesik álldogálni a kertben és hallgatni a víz csobogását, de az unalomig ismételt kötelező esti program előbb-utóbb nyűggé válik. És hát öntözés helyett ki ne töltené szívesebben a szabadidejét pihenéssel, játékkal, barátokkal a kertben...?
 
Erre jelent gyógymódot az automata öntözőrendszer.
Az öntözőrendszer a kerti növények, a pázsit, a bokrok, virágok igényényeinek mindig a lehető legjobb módon felel meg. Számukra az a legfontosabb, hogy a kellő mennyiségű vizet a megfelelő időben kapják. Az automatikus öntözőrendszer lehetővé teszi, hogy a kerti öntözés a mi közreműködésünk nélkül történjen, így nekünk már csak az örömök jutnak. Szabadsága idejére sem kell szívességet kérnie senkitől: az öntözőrendszer felügyelet nélkül, megbízhatóan működik távollétében is.
 
 

Locsolórendszer

 
Az esetek túlnyomó többségében, nagyon kevés kivételtől eltekintve a teljes öntözőrendszer a föld alá van telepítve, ezáltal egyrészt láthatatlan (olyannyira, hogy egy beállt rendszernél olykor időbe telik megtalálni az öntözőrendszer alkatrészeit), másrészről nem zavarja a kert gondtalan használatát. Nincsenek tekergőző slagok a füvön vagy a járdán, nem botladozunk ide-oda letett és ottfelejtett kerti locsolófejekben, sőt az ezek alatt elsárgult fű látványa sem szomorít minket. Tehát az öntözőrendszer látszólag mintha ott sem lenne, viszont az öntözés sohasem marad el.
 
„...az öntözés sohasem marad el.
Hogyan lehetséges ez? A föld alatt csövek, mágnesszelepek és szórófejek vannak. Mindig a vezérlőbe táplált program határozza meg, melyik kertrészben működjön éppen az öntözés, ennek megfelelően „irányítja” a föld alatti láthatatlan alkatrészek sokaságát. Mi ebből csak annyit veszünk észre, hogy az addig rejtett szórófejek kiemelkednek a földből, elindul az öntözés, majd a nekik szánt idő letelte után visszabújnak a földbe. Az öntözőrendszer számos további feladatra képes, például figyeli az esőt, lehet vele műtrágyázni a kertet, hűteni lehet a tetőn keresztül a házat, sőt van, aki a kutya friss vizéről is az öntözőrendszer keretein belül gondoskodik – a lehetőségek csaknem korlátlanok!
 
Nem kérdéses, hogy jó dolog-e az automata öntözőrendszer. De hogy mennyire? Lássuk csak!
Az automata öntözés remek dolog. Kényelmes, pontos, komfortos. De sok olyan tulajdonsága is van, ami soha nem is jutott még az eszünkbe. Pedig...
 • Az öntözés rendszeres, hiszen az öntözőrendszernek soha nem jön közbe semmi.
 • Az öntözés egyenletes, a jól megtervezett vízeloszlásnak köszönhetően: nem történhet meg az, hogy a kert egyik része túl sok, a másik túl kevés vizet kap.
 • Mindig ugyanabban az időben történik az öntözés, ami a növények szempontjából fontos, hiszen „számítanak rá”.
 • Kertje üde, ápolt lesz egész évben, gyönyörű nyövények, puha és tömött gyep várja haza.
 • Rengeteg időt takaríthat meg vele: ha csupán napi egy órácskát vesz el az öntözés, az egy szezonban 150 óra, 18 munkanap, azaz több mint három hét! Menjen inkább szabadságra!
 • Apropó, szabadság: nyugodtan elmehet – ne főjön a feje azon, hogy kit kérjen meg locsolásra. Egy kis trükkel a szobanövények öntözése is megoldható.
 • Az öntözőrendszer láthatatlan: csupán az öntözés idejére emelkednek ki a szórófejek a földből.
 • Légfrissítő hatása van: a rendszeres öntözés leköti a port, friss, üde levegőt varázsol a kertbe.
 • Alkalmi klímaként is funkcionál: a nyáresti hőségben rövid időre elindítva az öntözést, érezhetően kellemesebb környezetben pihenhet.
 • A jó öntözőrendszer vizet takarít meg: nincs túlöntözés, nem felejti nyitva a csapot órákra: pontosan, egyenletesen öntöz.
 • Mivel az öntözés a hajnali órákban javasolt, minimális a párolgási veszteség, így akár 50-60% víz ára is zsebben marad.
 • Csökken a gombás megbetegedések esélye, mivel a kora reggeli öntözést követően hamar felszárad a nedvesség a levelekről.
 • Az öntözőrendszer intelligens: esőben (és utána akár napokig) nem öntöz.
 • Az öntözőrendszer növeli ingatlanja értékét.
 • Az öntözőrendszer sokszorosan megtérülő beruházás!
 
 

Hunter öntözőrendszer telepítés

 
Mitől is lesz tényleg jó agy automata öntözőrendszer?
 
Számos buktatója van ugyanis a témakörnek – kerülje ki őket!
Egy jó ételnek is megvannak a maga titkai: kifogástalan alapanyagok, megfelelő receptúra, hozzáértő kezek, és értő közönség. Az öntözőrendszer sincs ezzel másként. Professzionális öntözőrendszer csak és kizárólag úgy születhet, hogy minden feltétel teljesül.
 
Az öntözés minőségi alapanyagai
Az öntözőrendszer alkatrészei határozzák meg az alapvető minőséget. A főalkatrészek (mágnesszelep, vezérlő, szórófejek) esetén nincs értelme minőségi kompromisszumot kötni – minimális pénzmegtakarítással tartós bosszúságot „vásárolunk” magunknak. A gyengébb minőségű szórófejek egyenetlenül öntöznek, meg-megállnak, ha nem azonnal, akkor pár héten belül. Ha egy silányabb mágnesszelep „elfelejt” lezárni, elúszhat az egész kert. A vezérlő megbízhatóságának fontosságáról talán már nem is kell írni.
 
Alapos felmérés
Hogy jól kitalálhassuk, hogyan, miből és mennyit, pontos felmérés szükséges. Tervezésnél figyelembe kell venni a területek alakját és méretét, az épületeket és a burkolatokat, a növényzetet, a domborzati viszonyokat. Körültekintően fel kell térképezni a vízvételi lehetőségeket is. Hogy pontosan mit is kell felmérni, megtalálja itt.
 
Tervezés
A jó öntözőrendszer kulcsa. Tervezésnél a felmérést véve alapul, a különféle alkatrészekből az adott helyzetnek leginkább megfelelőt  választjuk ki, folyamatosan szem előtt tartva a költségeket is: nem odaillő alkatrész nem csupán rossz öntözést eredményezhet, hanem meg is drágíthatja a rendszert. A jó terv eredménye egy kiviteli tervdokumentáció, amely tervlapokat, különféle szempontok szerint összeállított anyaglistákat, összeszerelési útmutatót és kezelési, karbantartási könyveket tartalmaz.
 

Öntözőrendszer referencia

 
Kivitelezés
Adott egy kupac anyag, adott egy vastag tervcsomag. Hogyan is lesz ebből öntözőrendszer? Nagyon egyszerű: precíz és kreatív munkával. Innentől mindegy, ki csinálja; az a lényeg, hogy jól csinálja. Vigyázat: magukat szakembereknek nevező kontárok ugyanúgy hemzsegnek, mint lelkes amatőrök, akik eddig nem is tudták magukról, hogy voltaképpen szakemberek.
 
Karbantartás
Ne tévesszen meg senkit, hogy azt hirdetjük: az öntözőrendszer nem igényel törődést. Ez igaz, abban a tekintetben, hogy az év nagy részében hetekig rá sem kell nézni. De a jó gazda szemének időnként látnia kell, hogy öntöznek a fejek, megfelelő-e az automata programozása, egyáltalán: minden rendben van-e. Ha mindent jól csináltunk, hosszú évekig semmi nem szorul javításra vagy cserére. A karbantartás két alapköve az őszi víztelenítés és a tavaszi elindítás. Normális esetben mindez évente 2-3 óra ráfordított idő. Megéri.
 
Sokan sokfélét gondolunk.
Viszont óhatatlanul felvetődhetnek olyan kérdések is, melyekre nem mindig a tudni vélt válasz a legmegfelelőbb. Oszlassuk el a tévhiteket!
Sok márka képviselteti magát a magyar piacon. Megtalálhatók köztük a professzionális öntözés nagyjai, itt vannak a másodvonalbeliek, és természetesen a hobbikategória is nagy erőkkel jelen van. Laikusként nehéz eligazodni a kínálat dzsungelében, könnyen tévútra juthat az ember.
Ugyanez igaz némely telepítőkre is: sokan rontják a szakma jó hírét hozzá nem értésükkel, etikátlan üzleti magatartásukkal.
 
Sokan sokfélét gondolnak az öntözőrendszerekről – itt a legjellemzőbb tévhiteket szeretnénk eloszlatni, egy kicsit rendet teremtve a fejekben.
 
Egy automata öntözőrendszer nagyon sok pénzbe kerül.
Attól függ, mihez képest, persze. A rossz öntözőrendszer is kerülhet nagyon sokba (főleg a megépítés után, amikor gyakorlatilag újra kell építeni), és egy jó öntözőrendszer is lehet olcsó. Mindennek megvan a maga ára; a gyanúsan olcsó sohasem jó, a kimagaslóan drága pedig nem feltétlenül jelent annyival több pluszt. Ráadásul a költségcsökkentésre számos ötletünk van!
 
Meg lehet ezt a kertet négy-öt szórófejjel is öntözni!
Higgye el: nem. Az öntözőrendszer tervezési alapelvei napjainkra teljesen kikristályosodtak, a jó eredményhez teljesíteni kell a szükséges minimumot. Ha nincs elég szórófej, az már az első indításnál meglátszik. Csak akkor már késő.
 
Hunter MP rotatorA locsolás komolytalan dolog, nem érdemel utánajárást.
Mint mindent, ezt is csak komolyan szabad csinálni. Nyilván tisztában van mindenki az automata öntözés előnyeivel – nem véletlenül olvassa ezeket a sorokat. Az öntözőrendszer értékes berendezés, a jónak mondott és a tényleg jó között hatalmas különbségek lehetnek. Érdemes tehát alaposabba a számok mögé nézni, döbbenetes dolgokra derülhet fény.
 
Egy öntözőrendszer komoly dolog, inkább szakemberhez fordulok.
Ez nem kérdés, valóban komoly. Itt egy dolgot kell alaposan megfontolni és eldönteni: megbíz egy telepítőt, vagy saját maga építi meg? Az első megoldásról: ha megengedheti magának a vele járó többletköltséget, akkor ez a kényelmesebb megoldás, csak nagyon vigyázni kell a telepítő kiválasztásakor. Legjobb, ha ismerőse, barátja által jó szívvel ajánlott szakembert bíz meg a munkálatokkal.
A másik megoldásról nagyon röviden annyit: abszolút működőképes. Az elmúlt évek tapasztalatai arról szólnak, hogy előképzettség és tapasztalat nélkül is, pusztán a tervekre támaszkodva el lehet érni a legjobb eredményt.
 
Nincsenek heteim az öntözőrendszer megépítésére.
Egy átlagos kerti öntözőrendszer telepítése szakembernek – felszereltségtől és kapacitástól függően – egy-három nap. Házilag ugyanez összehozható további egy-két nap alatt. Egy vagy két hétvégéről beszélünk tehát.
 
A konkurens ajánlat lényegesen olcsóbb. Nyilván ugyanolyan jó.
Nincsenek az egyes gyártók alkatrész-árai között jelentős különbségek. Ha egy gyanúsan alacsony összegről szóló árajánlatot tart a kezében, jusson eszébe, hogy „Meg lehet ezt a kertet négy-öt szórófejjel is öntözni!” Egyébként a műszaki tartalom vezesse elsősorban, az ár a következő legyen csak. Meglátja, hogy az igazi minőségnek mindig ára van, ami nem feltétlenül jelent nagy árat. És meg egy nagy igazság: idővel mindig az olcsó lesz a legdrágább...
 
Válaszon minket, válasza a Durucz kert csapatát, hiszen "A szép kerthez vezető út!" nálunk kezdődik és az Ön kertjében ér véget!
 

"Durucz kert -  A csapból is mi folyunk!" 
Kapcsolat   Öntöző   Weboldalkészítés
Telefon:
Durucz Attila: +36 30 541 9921
info@ontozo.hu
 
 
Automata öntözés
Esővíz gyüjtés, szikkasztás
Termékek
Rólunk, szolgáltatásaink
Kapcsolat
 
 
Website Design Online Marketing HW Online
Website Design
Online Marketing
2012 Copyright ©