Öntöző - Professzionális öntözéstechnika
PROFESSZIONÁLIS ÖNTÖZÉSTECHNIKA
 
Kertépítés és kertfenntartás Gyepszőnyegezés, füvesítés Öntözőrendszer tervezés, építés, karbantartás Amit az öntözőrendszerről tudni kell
Automata öntözés Esővíz gyűjtés, szikkasztás Termékek Rólunk, Szolgáltatásaink Kapcsolat

Főoldal :: Öntözőrendszer tervezés ::

Öntözőrendszer tervezés és felmérés

 

 

1. A vízvételi hely

Hálózati vízzel történő öntözés esetén ez általában a vízóraakna vagy a kerti csap. Ebben az esetben csak a megközelíthetőség okozhat gondot, ha egy burkolt vagy betonozott területen van elhelyezve. Ekkor a csővezeték nyomvonalán kereshető rákötési pont vagy a burkolat megbontása válik szükségessé.
 
Gépi árokásásKútból történő vízvétel esetén mindenképp szükséges a maximális térfogatáram/homokolási határ/ és a napi vízhozam megállapítása. Ha a maximális térfogatáram mennyisége elegendő, lehet a kútból közvetlenül öntözni. Amennyiben kevés, de a napi vízhozam elegendő átmeneti tároló beépítése szükséges. Hogyha a napi vízhozam sem elegendő, akkor csak alternatív vízforrásként van lehetőség a kút használatára.
 
A kútból történő vízvétel legfontosabb műszaki eleme a szivattyú és vezérlése. Az olcsó szivattyú az esetek nagy részében nem megfelelő anyagminőséget rejt és ezért hosszú távon rendkívül drága. Egy gondosan ápolt kert növényállománya többszörösét éri egy jó minőségű, üzembiztos szivattyú és megfelelő védelem többletköltségének. Ezek kiválasztásában kérje az öntözőrendszer telepítőjének segítségét, hiszen az általa tervezett rendszert kell kiszolgálni.
 
A tetőn keletkező csapadékvíz elszikkasztása helyett egyre elterjedtebb a ciszterna létesítés, mely kúttal kiegészítve a vízelvezetésen kívül takarékos öntözést tesz lehetővé. A méret meghatározásához a tetőfelület és az öntözendő terület nagysága ad segítséget. A szivattyú esetében szélesebb kínálatból választhatunk, alkalmazhatunk olcsóbb száraz beépítésű szivattyút, de fontos szempont lehet a merülőszivattyúk üzembiztossága is.
 
2. A vezérlőautomatika és esőérzékelő elhelyezése
A vezérlőautomatika helyének kiválasztásában az elsődleges az elektromos csatlakozás és a mágnesszelepekkel történő összekötés lehetősége. Ezt követik a kényelmi, kezelhetőségi szempontok. A vezérlő kül és beltérben egyaránt elhelyezhető. Az esőérzékelő elhelyezésénél arra kell ügyelni, hogy a hulló csapadék hozzá férjen az érzékelőhöz. Ne helyezzük az érzékelőt lombos fa alá, vagy építmény oldalára és kerüljük az erősen szeles helyeket is.
 
3. Víznyomás és vízhozam
Az automata öntözőrendszer működésének egyik alapfeltétele a megfelelő nyomású és mennyiségű víz. Ezek az adatok nyomásmérő és egy ismert térfogatú vödör segítségével könnyen meghatározhatóak. Először mérhető a lezárt hálózat nyomása /statikus nyomás/, majd egy beállított nyomásérték/dinamikus nyomás/ mellett az időegység alatt átfolyó vízmennyiség állapítható meg a vödör segítségével. 2,5bar nyomás mellett 30liter/perc vízhozam alatt öntözőrendszer nyomásfokozó beépítése nélkül gazdaságosan nem telepíthető.
Ha a vízellátás kútból vagy ciszternából történik, akkor a szivattyúnak kell ezt biztosítani.
 
Kertépítés, öntözőrendszer4. Meglévő burkolatok
Fel kell mérni, hogy mely burkolat kerülendő a nyomvonal meghatározásánál. A burkolatok egy része alatt nem lehet roncsolásmentesen átjutni, de van olyan burkolat ami alatt át lehet fúrni és olyan is, mely felszedhető és újra lerakható.
Megelőzendő az ilyenkor felmerülő problémát, kerti utak, járdák vagy kocsibejárók alá, az építésekor javasolt béléscsövet fektetni a későbbi átjárhatóság biztosítására.
 
5. A terület lejtése
Figyelembe kell venni a területen lévő szintkülönbségeket is hiszen egy körön jelentős magasságkülönbséggel két azonos szórófej egészen más öntözési képet mutat. Lehetőség szerint az egy körön lévő szórófejek között ne legyen 2 méternél több a szintkülönbség. Ha ez elkerülhetetlen, akkor a fúvókaválasztásnál kell a különbséget kiegyenlíteni.
A területen már meglévő vagy a későbbiekben építendő támfalak helyét és magasságát is meg kell határozni.
 
6. A terület és az épületek tájolása
Azonos növények öntözési igénye jelentősen megváltozik, ha a területen lévő lombos fák és épületek árnyékában helyezkednek el. Ezért a szórófejek elosztásánál ügyelni kell a körönként közel azonos fényviszonyok kialakítására.
 
7. Meglévő növényzet vagy kertépítészeti terv
Ez a legfontosabb szempont, hiszen a növények vízigényét kell az öntözőrendszernek kielégíteni. Pontosan meg kell határozni a különböző technológiájú öntözést igénylő területrészek határát és méretét, a növényállomány jelenlegi és jövőbeni nagyságát.
 
 
A terv elkészítése előtt vegyük sorra mit, mivel öntözzünk.
Fűfelületek esőztető öntözésére a földbe süllyesztett szórófejek alkalmasak, melyek csak az öntözés időtartamára emelkednek ki. A szórófejek több kiemelkedési mérettel is rendelkeznek, gyep öntözésénél az 5 - 10 - 15 cm-es kiemelkedést alkalmazzuk.
 
Turbinás szórófej
 
Nagyobb egybefüggő felületek öntözésére a nagy szórástávú turbinás fejeket használjuk, melyek egy vízsugár beállított szögtartományon belül forgásával öntöznek. Egy szórófejhez több fúvóka is tartozik, melyek segítségével az egy körön lévő, eltérő szögtartományban öntöző szórófejek egyenletes vízkibocsátása is megoldható.
 
Szórási szög: 40° - 310° vagy 360° körben
Öntözési sugár: 5,5 - 19,2 m.
 
 
Kisebb, feldarabolt területek öntözésére használjuk az egyidejűleg teljes területet öntöző, állítható szórástávú és szórási szögű spray szórófejeket. Rendkívül gazdag cserélhető fúvókakínálattal rendelkeznek, így könnyen igazíthatók a szabálytalan formákhoz.
 
Szórási szög: 25°-360°
Öntözési sugár: 2,1 - 5,5 m.
 
 
 
Növényágyások, konyhakertek, sziklakertek esőztető öntözésére alkalmasak a miniszórófejek. A pálcára szerelt szórófejekkel kis szórástávú, finom permetező öntözés valósítható meg. A kiemelőpálca méretének kiválasztásával a szórófej a növényzet fölé emelhető. Használatuk esetén a vizet mindenképpen szűrni kell a kis fúvókanyílások miatt. Hátrányuk, hogy nem húzódnak vissza a földbe, ezért alkalmazásuk közterületeken és kutyatulajdonosoknál nem javasolt, csepegtetőcsővel és csepegtetőgombokkal kiváltható.
 
Szórási szög: 90°, 180° vagy 360°
Öntözési sugár: 0,8 - 5,0 m.
 
 
Hunter MP rotátor szórófej
Növénysorok, keskeny fűsávok öntözésére a merev falú csepegtetőcső használható. A csőben adott távolságokra több labirinttest van beépítve, mely lehetővé teszi a nyomástól független csepegő vízkibocsátást. Egy csepegtetőtest 1-4 l vizet bocsát ki óránként, a növényzetnek szükséges vízmennyiség az üzemidővel pontosan beállítható. A csepegtető öntözés ideje többszöröse lehet a szórófejekének, ezért minden esetben külön körre kell szerelni.
 
Csőátmérő: 16, 20mm
Csepegtetőtest távolság: 25, 33cm
 
Ezek után elkezdődhet a tervezés
A tervezés a részletes alaprajz legalább 1:100 arányú megrajzolásával kezdődik.
Ezután a növényzetnek megfelelő vízkibocsátó elemek /szórófejek, mikroszórók, csepegtetőcsövek/ kerülnek a helyükre, majd a mágnesszelepeket rejtő szelepház.
Ezt követi az elemek körökre osztása és a csőhálózat méretezése. Egy körre csak azonos típusú elemek kerüljenek és vegyük figyelembe a felmérésnél tapasztalt módosító körülményeket is. Ne "saccoljunk", a rendelkezésre álló vízvételi adatok, a vízfelhasználás és az áramlási veszteségek segítségével a szükséges csőkeresztmetszetek és az egy körön lévő elemek száma pontosan meghatározható.
A körökre bontást követően elkészül a nyomvonalterv és kiválasztható a megfelelő mágnesszelep és vezérlőautomatika.
Végül az öntözési program tervezhető, az egyes körök öntözési idejét a szükséges vízmennyiség határozza meg.
 
 
Az elfogadott árajánlat és a tervek alapján elkezdődhet a kivitelezés.
Kész kert esetén a munkák megkezdése a megrendelővel egyeztetve, az előre meghatározott időpontban történik.
 
Ahol az automata öntözőrendszer telepítése a kert építésével párhuzamosan történik, ott a kezdés és a különböző munkafázisok időpontját a kertépítés kivitelezőjével kell egyeztetni.
Először az árkok készülnek el a nyomvonalterv alapján. Az öntözőrendszer csőhálózata kb. 30cm mélységben van lefektetve. Ez nem véd a fagyok ellen, ezért szükséges a rendszer téli víztelenítése.
Az árok elkészülte után a csövek, szórófejek és egyéb vízkibocsátó elemek kerülnek elhelyezésre.
Amikor az összes szerelvény a helyén van, elhelyezhetők a szelepházban a mágnesszelepek és elkészülhet a rákötés a vízforrásra.
Az árokba helyezhető a vezérléshez szükséges kábel is, majd a nyomáspróba után az összes árok betemethető.
Ezt követi a vezérlő és az esőérzékelő felszerelése, bekötése.
A szórófejek végső beállítása a próbaüzem alatt történik.
A próbaüzem és a vezérlő beprogramozása után az automata öntözőrendszer elkészült.

 

"Durucz kert -  A csapból is mi folyunk!"


 
Kapcsolat   Öntöző   Weboldalkészítés
Telefon:
Durucz Attila: +36 30 541 9921
info@ontozo.hu
 
 
Automata öntözés
Esővíz gyüjtés, szikkasztás
Termékek
Rólunk, szolgáltatásaink
Kapcsolat
 
 
Website Design Online Marketing HW Online
Website Design
Online Marketing
2012 Copyright ©